Saturday, May 11, 2013

Di antara kehidupan akan datang


Di luar mendung.. di dalam siapa yang tahu ? Terngiang ngiang bakal suami ku berkata.. lepas nikah kita akan duduk di terengganu.. wow ini betul betul jauh dari keluarga dan teman teman sosial.. persoalan dari kepala dan kawan kawan pastinya.. betulkah bersediakah untuk diri aku berada di sana ?
Oh tuhan.. jikalau ku melangkah kaki ke sana bersama bakal suami ku 1 hari adakah aku sudah siap sedia untuk meninggalkan segala yang telah ku miliki bersama sama dengan keluarga ku ?

Oh bakal suami ku,

Andai kata kita d takdirkan bersama adakah bakal suami ku tahu bahawasanya ku akan meninggalkan segala galanya dengan erti lain akan ku korban kan segala galanya untuk bersama bakal suami ku di alam perkahwinan di perantauan sana selama nya ?

Sayang.. saya akan meninggalkan keluarga saya.. kerjaya saya.. kehidupan saya yang 'high maintenance'.. membeli belah setiap minggu.. berjumpa dengan kawan kawan.. kehidupan yang serba bebas.. saya akan meninggalkan semua tempat yang saya suka pergi... tempat makan yang saya suka.. dan sayang tahu apa yang saya suka buat yang perlu saya tinggalkan setelah bersama dengan awak...

Sayang,
Dengan rasa rendah diri.. saya bersetuju untuk meninggalkan segala gala nya demi awak.. untuk awak seorang bakal suami ku.. tapi pernah awak tanya saya benda apa yang selalu saya risaukan setelah sy pijak d bumi perantauan itu ?

Sayang.. adakah awak akan menjadi pelindung saya sepanjang saya hidup pabila saya dan awak berada di tempat itu ? Adakah awak akan beri saya kebenaran untuk saya bina kerjaya di sana ? Adakah awak akan melindungi saya jikalau keluarga awak memarahi saya ? Adakah awak akan beri saya cukup pakai cukup makan minum cukup keperluan saya seperti ibubapa saya setiap  hari berikan kepada saya sebelum bernikah dgn awak ? Adakah awak akan memarahi saya lama lama atau memukul saya jikalau buat salah ? Adakah awak akan menolong saya memasak kemas rumah atau dr segi kewangan ? Adakah kita akan bergembira pergi bercuti sana sini ? Paling penting adakah awak akan pujuk saya setiap kali saya marah merajuk dan sebagainya ?

Banyak persoalan bermain di fikiran saya.
Wahai bakal suami ku.. yakin kan lah diriku.. bakal suami ku yg amat sempurna d mata dan d hati ku..


Selamat ulangtahun yang pertama sayang ;)

No comments:

Post a Comment